Polenul reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, atât cantitativ, cât și calitativ. Toți aminoacizii esențiali sunt prezenți în polen. Mare parte dintre proteinele polenului sunt sub formă de aminoacizi, adică direct absorbabile în tubul digestiv, fără a mai necesita vreun efort digestiv. Conținutul ridicat de proteine impune o mică precauție la administrare, necesară pentru confortul pacientului.

Proteinele, odată ajunse în stomac, stimulează secreția gastrică. Din acest motiv, dacă persoana nu a mâncat nimic și are o sensibilitate gastrică, poate apărea o senzație ca de arsură; manifestarea fiind mai frecventă dacă se folosește polen uscat. Spre a evita această neplăcere, este indicat ca cei care nu au mai consumat polen, atunci când încep administrarea lui, pentru o vreme, să îl folosească după ce au mâncat și să înceapă cu doze progresive. După perioada de acomodare, pot trece la administrarea pe stomacul gol, adică așa cum el se absoarbe cel mai bine. Chiar și cei care au avut gastrite sau ulcere își pot permite acest lucru, întrucât polenul crud hrănește și întreține mucoasa gastrică.