Este anul în care Murărescu Antoniu, unul dintre bunicii fam. Bădina, de unde provin fondatorii acestui proiect, se angaja ca ceferist. Cu banii câștigați din chiar primul salariu, a cumpăra 5 familii de albine. Ei bine, de atunci și până astăzi, de mai bine de 70 de ani, albinele nu ne-au mai părăsit, făcându-ne să credem că ele ne-au ales pe noi și nu noi pe ele. Credem că este vorba de, în primul rând, un respect reciproc și mult mai apoi de miere.
De la pasiunea pentru apicultura tradițională până la inițierea a ceea ce numim astăzi APIARIUM, nu a fost decât un pas mic.
La un moment dat, a apărut bineînțeles și întrebarea referitoare la denumirea gamei de produse. Ne-am dorit să introducem noțiunea de Terapie, Albine, să facem referire la Istoria noastră apicolă și să descoperim un termen elegant pentru a le defini pe toate în simbioză. TERRA APIS a fost de la început omofonul perfect și, mai mult decât atât, tradus în sens larg din limba latină, termenul “Tărâmul Albinelor”, spune cine suntem.
Procesul de fabricație este, în sine, o etapă uluitor de importantă în definirea calității produsului. La APIARIUM, nu folosim nimic din ceea ce tehnologia ne-a învățat că am putea mări durata de viață a produsului la raft, deoarece nu vom face altceva decât să viciem produsul sub aspect al biodisponibilității și al principiilor active. Ca atare, noi nu pasteurizăm, nu liofilizăm, nu tratăm termic, nu hiperfiltrăm, nu folosim conservanți, acidifianți, coloranți sau tot felul de reglatori etc. Scopul nostru este acela de a prezerva materia primă în starea ei cât mai pur-crud-naturală, fără a interveni cu tehnologii care ar putea să-i schimbe structura. Deși, cu TERRA APIS, scopul nostru nu a fost acela de a defini produse de “gourmet”, la sfârșit, cu siguranță, te vei linge pe degete.
Discutam anterior de atenția în procesul de fabricație. Dar, oricât de elaborat tehnic (în cazul nostru este taman pe dos) și fundamentat conceptual este un proces tehnologic, dacă vei porni de la o materie primă care a fost recoltată din plante de cultură, modificate genetic și chimizate pe deasupra, cu siguranță nu poți vorbi de un produs de calitate. Este imperios necesar ca locul în care zboară albina să fie unul curat. Și vorbim aici de flora spontană. Doar după, și numai după, ar fi excelent să nu înlocuiești mierea cu sirop de zahăr, să nu stimulezi familiile de albine cu tot felul de substanțe, să nu efectuezi tratamente cu antibiotice sau chimicale și, bineînțeles, să ai grijă unde păstrezi mierea extrasă, înainte de a o folosi în compoziția produselor, pentru ca ea să nu sufere o depreciere calitativă. Produsele stupului au ele însele, intrinsec, o valoare incotestabilă, iar noi nu trebuie să le “împachetăm” în marketing. Trebuie doar să avem grijă de ele și să facem tot ce este posibil ca să le păstrăm în starea lor naturală.
Datorită varietății mari de efecte farmacologice, produsele TERRA APIS au rol important în prevenție, terapie sau complementar pentru un alt tip de tratament.
Au un mecanism de acțiune ce poate fi considerat specific față de alte procedee terapeutice naturiste deoarece:
Acțiunea lor farmacologică se adresează organismului ca sistem integral.
Asigură sau completează mecanisme care se desfășoară în mod natural în organism.
Prezintă efecte de lungă durată, principiile active pe care le conțin produsele, având și caracterul de principii nutritive, energizante, benefice oricărui organism.
Prin factorii activi pe care îi conferă, se asigură și un important efect de prevenție naturală.
Starea de sănătate reprezintă un element esențial pentru organismul uman, un element de echilibru dintre om și natură. La un moment dat, în organism, apar dezechilibre deoarece mecanismele existente în mod filogenetic în organism, nu mai funcționează la parametrii optimi și afectează homeostazia acestuia.
Aceste dezechilibre pot fi generate de un cumul de factori cum ar fi: alimentația irațională, lipsa de odihnă, stresul, administrarea pe termen lung a medicamentelor de sinteză, consumul de alcool, fumatul etc. Pe termen lung, acești factori scad rezistența organismului și predispun la apariția bolii.
În decursul timpului, omul a fost preocupat inițial intuitiv și apoi conștient, de a-și recupera, la nevoie, starea de sănătate. Mijloacele avute la îndemână au fost oferite la început de natură și apoi de posibilitățile apărute în cercetarea științifică. Cele două căi au fost folosite în paralel, în ultima perioadă, știința având un rol predominant. Nu neapărat în avantajul nostru, al omenirii.
Dacă omul și-ar îndreapta mai mult atenția asupra bioresurselor primare autentice, în starea în care sunt ele oferite de natură, ar putea limita efectele negative datorate utilizării în alimentație și nu numai, a produselor de semi- sau sinteză totală.
De aceea studiul tot mai intens, dar mai ales utilizarea suplimentelor alimentare naturale, se datorează efectului benefic al acestor produse asupra sănătății.
Una din căile de obținere și menținere a sănătății, oferită de natură, este terapia cu ajutorul produselor stupului, respectiv APITERAPIA care, în ultima perioadă, a primit un ajutor decisiv printr-o riguroasă cercetarea științifică. Datorită acesteia, rezultatele medicale ale apiterapiei s-au diversificat și s-au intensificat, astfel încât în prezent oferă avantaje considerabile în raport cu metodele clasice.
Am înțeles de foarte multă vreme că natura a înzestrat organismul uman cu un bagaj complex și complet care îi asigură o perfectă stare de funcționare. Această stare este condiționată de alimentarea organismului din exterior cu resurse pe care acesta este capabil să le asimileze și să le utilizeze în funcție de nevoile lui specifice. Dacă vom hrăni organismul cu un “combustibil” de proastă calitate, nu putem avea pretenția ca acesta să funcționeze la parametrii optimi pe o perioadă lungă de timp. Preocuparea noastră a fost tocmai aceea de a dezvolta produse cu valențe terapeutice, de o valoare incontestabilă din punct de vedere calitativ. Această convingere ne-a plasat astăzi, la peste 70 de ani de activitate, la un alt nivel în capacitatea de înțelegere a organismului, fapt care a generat rezultate clinice pozitive chiar și în situații în care terapia convențională nu a avut soluții.